Learndash of Huddle: voor welke online academy kies je?

Ben je op zoek naar een effectieve manier om je kennis over te dragen en nog meer impact te maken? Dan kies jij voor een online leeromgeving. Je hebt de keuze uit tientallen systemen maar de belangrijkste spelers op de markt van dit moment zijn absoluut Learndash en Huddle. Wil jij jouw business naar een hoger niveau tillen? Als je wilt opschalen met je bedrijf dan is een online leeromgeving dé way to go. 

Wanneer je je hierin verdiept kom je al snel allerlei verschillende tools en systemen tegen. Voor je het weet zie je door de bomen het bos niet meer.

Het is goed om te weten dat er slechts een paar systemen zijn die er echt toe doen met twee uitschieters: Huddle en Learndash.

Laat mij je meenemen in de wereld van online leren en wat meer vertellen over de systemen die nu het populairst zijn dit moment onder ambitieuze ondernemers.

Laten we beginnen met Learndash

Waarom kiezen voor Learndash?

Learndash werkt altijd samen met WordPress. Deze plugin maakt van je website een Learning Management System (een moeilijk woord voor cursusomgeving). Je hebt in een handomdraai een gestructureerd systeem dat zorgt dat je deelnemers stap voor stap hun online cursus kunnen doorlopen.

Learndash is de ultieme keuze als je een mooi vormgegeven online training wilt die 100% aansluit bij je branding. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden om de lay out aan te passen en te zorgen voor een high end klantbeleving. Een aantrekkelijke leeromgeving zorgt ervoor dat je deelnemers deze eerder willen afronden.

Nadelen Learndash

Dit klinkt waanzinnig maar er zijn ook nadelen.

Je moet wel technisch handig zijn om zelf je online training met Learndash te bouwen.

Daar staat tegenover dat de kosten voor de plugin relatief laag zijn in vergelijking tot the Huddle. Namelijk zo’n €200 per jaar. 

Als je slim bent laat je je online leeromgeving bouwen door een online techniek expert. Het doet eenmalig een beetje pijn in je portemonnee maar daarna zit je niet vast aan een torenhoog tarief en kun je jarenlang onbezorgd vooruit. 

Learndash: 

  • 100% costum design mogelijk.
  • Licentiekosten: 200 dollar per jaar.
  • Eenmalige kosten om je online leeromgeving in te richten.

 

Waarom kiezen voor Huddle?

Huddle is een e-learning en communityplatform van Nederlandse bodem. In tegenstelling tot Learndash is Huddle een kant en klaar systeem. Het werkt dus niet samen met je WordPress website.

Huddle is ontwikkeld door IMU. Het is gebruiksvriendelijk en redelijk makkelijk zelf in te richten.

Nadelen Huddle

De grootste bottleneck: de mogelijkheden om de vormgeving aan te passen zijn beperkt. De online leeromgeving ziet er bij elke ondernemer vrijwel hetzelfde uit. Wel kun je twee van je brandingkleuren gebruiken. En natuurlijk kun je je video’s fraai opmaken met een thumbnail om het geheel toch iets meer sjeu te geven. Mijn eerlijke mening? Ik vind het lelijk.

Het is ontzettend frustrerend dat de mogelijkheden om de lay out aan te passen zo beperkt zijn. Ik ben ervan overtuigd dat design bijdraagt aan een positief gevoel van je klant en bij Huddle is het het net niet. Maar ok: smaken verschillen natuurlijk.

Community

Daar staat tegenover dat je gelijk een community erbij krijgt. Dit is bij Learndash ook in te richten met een extra plugin maar als het al voor je klaar staat is wel erg makkelijk.

Huddle is redelijk betaalbaar maar hoe meer cursussen je wilt en hoe meer klanten je krijgt, hoe meer je betaalt. Uiteindelijk wil je misschien overstappen maar als je er al eenmaal inzit is die stap is groot.

Ook goed om te weten: het betaalsysteem Plug and Pay van IMU sluit naadloos aan bij de Huddle dus als je denkt aan het kostenplaatje: houd ook hier rekening mee. Als je een pakket wilt waarmee je goed uit de voeten komt dan is de investering €49 per maand van Huddle en €49 per maand voor Plug and Pay. 

Deze maandelijks kosten komen altijd weer terug en je zit al snel op zo’n €1200 per jaar.

Persoonlijk vind ik dit best een forse investering.

Huddle:

  • Beperkte mogelijkheden om design aan te passen.
  • Licentiekosten (met Plug & Pay): 1200 euro per jaar.
  • Inclusief community software

Is de prijs van je online leeromgeving een deal breaker?

Ik snap dat je denkt ‘ja maar dat uitbesteden dat kost me nogal wat’. Alleen zet dit eens tegenover de kosten die je kwijt bent aan kant en klaar systeem Huddle.

Stel: je laat eenmalig een online leeromgeving bouwen, dan ben je €1300 kwijt (inclusief Learndash licentie). Maar daarna zitten je jaarlijkse kosten op slechts €200.

Je bent met Huddle in het eerste jaar bijna net zoveel kwijt en dan moet je alles zelf uitzoeken. En dan heb je ook nog te maken met een systeem dat je je niet helemaal eigen kunt maken en beperkte design mogelijkheden heeft.

Welk systeem kies je?

Sta je nog voor de keuze van een platform voor je e-learning? Dan raad ik je aan voor jezelf goed na gegaan welke wensen je precies hebt voor een online leeromgeving. In hoeverre is design belangrijk voor je? Heb je een community nodig?  En bij welk kostenplaatje voel je je comfortabel?

Als je dit voor jezelf op een rij hebt gezet kun jij je keus maken.

Ik hoop dat mijn blog je wat meer inzicht heeft gegeven in beiden systemen en dat jij voor jezelf makkelijk de afweging kunt maken.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: