Het is beter je Learndash online leeromgeving niet direct op je website plaatsen maar hiervoor een subdomein te gebruiken. Waarom precies? En hoe krijg je dit voor elkaar?
Maar first things first. Wat is een subdomein eigenlijk? Een subdomein is een URL die is afgeleid van je website URL. Dit doe je door een woordje ervoor te plaatsen. Dit klinkt best abstract dus ik geef je een voorbeeld.
De URL van mijn website is www.calmonline.nl. Een subdomein is bijvoorbeeld onlinetraining.calmonline.nl.
Door een subdomein te maken creëer je gelijk een hele nieuwe WordPress omgeving. Zo kun je clean werken, websites van elkaar scheiden en het overzicht behouden. Dit doe je niet voor niks.
Als je je online leeromgeving direct op je website plaatst neemt deze behoorlijk wat ruimte in waardoor je website onnodig traag wordt. En je wilt juist een snelle website, want hoe sneller je website, hoe beter je gevonden wordt in Google.
Bij je online leeromgeving is dit natuurlijk anders. Deze heb je juist bewust afgeschermd zodat alleen je klanten toegang hebben. Plaats je online leeromgeving daarom altijd op een subdomein.
Hoe maak je een subdomein aan?
Dit is bij elke hosting anders maar kan vaak heel eenvoudig. Het is gratis. Wel heb je voldoende ruimte nodig in je hostingpakket.
Bij mijn hostingprovider Keurigonline gaat het zo.
Je online leeromgeving op een subdomein is stukken veiliger. Als er iets mis gaat op je website heb je hier op je subdomein geen last van. En andersom ook. Wil je problemen voorkomen? Zorg dan dat je je website regelmatig update.
Onderhoud van je subdomein
Website onderhoud is vaak een ondergeschoven kindje maar wel superbelangrijk. Om je website up to date te houden en te voorkomen dat deze makkelijk te hacken is, update je ‘m regelmatig.
Dit is helemaal niet moeilijk. Je hoeft alleen maar in te loggen op WordPress en te klikken op ‘updates’. Vervolgens kijk je naar wat je moet updaten en ben je met een druk op de knop alweer klaar – of..een paar drukken als je meerdere plugins moet updaten.
Tip: maak een back up voordat je gaat updaten.
Zorg dat je cursisten makkelijk kunnen inloggen
Jouw website is natuurlijk all over social media maar de aparte url van je online training houd je het liefste zo exclusief mogelijk. Wanneer je klanten je online training kopen wordt er automatisch een e-mail verstuurd met de url en hun inloggegevens.
Als je klanten vaker willen inloggen is het niet zo prettig als ze telkens in de mailbox moeten duiken om de url van je online training te vinden.
Plaats daarom een linkje met ‘inloggen’ in het menu van je website. Uiteraard leidt deze naar je online programma. Want waarschijnlijk kennen je klanten de url van je hoofdsite wel uit hun hoofd.
Kortom, plaats je online leeromgeving bij voorkeur altijd op een subdomein. Zo wordt je hoofdsite niet onnodig traag en is de kans op bugs kleiner. Tenminste, als je zorgt voor updates van je websites. Plaats op je hoofdsite een linkje zodat je cursisten makkelijk bij je online training terecht komen. Zo zorg je voor een gebruiksvriendelijke ervaring.
Online leeromgeving maken uitbesteden?
Duizelt het je nu al van de technische termen en wil je het maken van je online training in Learndash uitbesteden? Stuur me een mailtje op jitske@calmonline.nl, dan kletsen we daar verder.