Deze 3 stappen zorgen praktisch altijd voor een succesvolle online onderneming

Online ondernemen: de mogelijkheid om waar en wanneer je wilt geld te verdienen. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Dit kan door 1 op 1 diensten te leveren via internet. Het wordt helemaal mooi als je hiernaast een passief inkomen voor jezelf opzet door digitale producten te verkopen. Hoe pak je dit aan?

Je hoort steeds vaker over een passief inkomen. Ik spreek liever van een extra inkomstenbron want helemaal passief is het natuurlijk nooit. Je moet er wel iets voor doen. Maar als je het eenmaal hebt opgezet verdien je ook op momenten dat je niet aan het werk bent. Je verruilt tijd niet langer voor geld maar kan de tijd die jij besteedt veel vaker terugverdienen. Opschalen heet dit. De verkoop van digitale producten is hier perfect voor. 

Stap 1: Welke passieve inkomstenbron zet je in?

Veel ondernemers dromen van een heerlijke extra inkomstenbron maar weten niet waar ze moeten beginnen. Je moet eerst wel weten welke mogelijkheden om digitale producten te verkopen er zijn. Ik noem er een paar:

– Een online cursus of training verkopen

– Digitale producten zoals e-books verkopen.

– Templates verkopen.

Denk ook out of the box aan producten als pdf’s, toolkits of masterclasses

Als jij een coach, mentor of marketeer of  bent, dan is een online training een voor de hand liggende keus. Jij deelt bepaalde kennis met je klanten. In plaats van dit keer op keer te herhalen kun je dit uitstekend in de vorm van een training gieten. Maar ook voor andere branches zijn online trainingen interessant. 

Als jij een webdesigner, fotograaf of grafisch designer bent is het verkopen van templates een slimme zet.

En dan hebben we nog e-books en planners. Interessant voor iedereen die zich het beste in geschreven taal kan uitdrukken.

Ik zou aanraden te kijken naar wat het beste bij je past. Waar is behoefte aan in de markt? Maar ook, waar voel je je prettig bij.

Bepaal voor jezelf welke passieve inkomstenbron je inzet. Dan ben je klaar voor de volgende stap.

Stap 2: Hoe combineer je je extra inkomstenstroom met je 1 op 1 werk?

De meeste ondernemers worden ontzettend blij van het 1 op 1 contact met hun klanten en willen dit graag behouden. Het is een groot misverstand dat je het contact verliest met je klanten zodra je een extra inkomstenstroom voor jezelf opzet. Het kan er prima naast.

De verkoop van digitale producten kan je business een boost geven

Sterker nog, de verkoop van digitale producten kan je business een enorme boost geven. Niet iedereen kan het zich veroorloven om een coach of trainer in te huren en de 1 op 1 trajecten zijn vaak best aan de prijs. Wat nou als je een laagdrempelig product hebt dat voor een veel grotere groep aantrekkelijk is?

Via jouw instapproduct leren ze je kennen. En je hebt vast wel gehoord van know, like, trust. Voordat mensen klant bij je worden gaan er heel wat stappen aan vooraf en zijn er behoorlijk wat contactmomenten waarin je het vertrouwen met ze opbouwt. Als ze voldoende vertrouwen hebben, de en er zelf op dat moment van hun leven aan toe zijn, nemen ze een hoger geprijsd product bij je af. Maar de eerste stap is altijd dat ze je moeten leren kennen. Als ze een online training bij je afnemen is de kans veel groter dat ze erna instappen in een hoger geprijsd aanbod.

Dit principe heet de waardeladder. Hier schreef ik eerder al over in mijn blog trek meer klanten aan en verhoog je omzet met een strategisch productaanbod.

Stap 3: Zorg voor een geautomatiseerd systeem waardoor je keer op keer kunt verkopen.

Als je hebt besloten dat je een online training wilt inzetten dan is het nodig alles technisch in te regelen. Ik raad je aan je nog niet druk te maken om de online techniek maar eerst lekker te beginnen met creëren.  De techniek komt erna wel. Als jij kiest voor een geautomatiseerd betaalsysteem dat je koppelt aan je online leeromgeving, maak je het extra makkelijk voor jezelf. Je hebt er dan geen omkijken meer naar. Hoe fijn is dat!

Kies je voor de verkoop van e-books, pdf’s, templates of masterclasses? Dan hoef je er alleen maar voor te zorgen dat het downloadbare product bij je klant belandt. Je hebt er geen complete cursusomgeving voor nodig. 

Je hebt alleen maar een website en webshop nodig. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Met de gratis plugin Woocommerce tover je jouw WordPress website zo om in een webshop.

Of kies voor de gebruiksvriendelijk betaalsoftware van Nederlandse bodem Plug and Pay: hiermee maak je makkelijk betaalpagina’s en waarmee je gelijk kunt beginnen met de verkoop van (digitale) producten.

>> Probeer Plug and Pay 14 dagen gratis.

Maak slimmer keuzes waardoor je nog minder tijd kwijt bent aan je online business

Kijk naar hoe je jouw business nu hebt ingericht en wat nog makkelijker kan. Maak het jezelf makkelijk door de techniek uit te besteden. Dit is een investering die je erna keer op keer terugverdient.

Ik help jou graag aan een 100% costum design online training. Meer weten? Mail me op jitske@calmonline.nl.

Foto: Jessica Fadel / Unsplash

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: