Minimalistisch ondernemen: gun jezelf een adempauze

minimalistisch ondernemen tips

Ondernemen is topsport. Voor je het weet sta je altijd “aan” en loop je jezelf voorbij. Als je kijkt naar social media gaat dit nog harder op. Handige Silicon Valley hotshots – Mark Zuckerberg, i see you – maken handig gebruik van het menselijk verlangen om mee te doen en laten ons vastgekluisterd zitten aan onze telefoon. Voor je het weet beland je in de marketingratrace van elke dag posten op Instagram en verschijnen in je stories. Toch is dit helemaal niet productief. Sterker nog, het houdt je groei tegen.

Waarom meedoen aan de marketing ratrace jouw groei tegenhoudt

We zien veel ondernemers om ons heen dagelijks in de spotlight treden en denken al snel dat het zo hoort. Op dit tempo online aanwezig zijn en jezelf constant laten zien past alleen niet bij iedereen. Als je snel overprikkeld bent is dit niet geschikt voor jou.

En het gevaar hiervan is ook dat iedereen hier steeds meer in meegaat waardoor het nooit genoeg lijkt en het tempo steeds hoger komt te liggen.

Het is tijd om het tij te keren. Om veel bewuster om te gaan met ons energieniveau en stil te staan bij wat we willen uitdragen in onze marketing. Om dichterbij onszelf te blijven en ons energieniveau te eren. Dit is minimalistisch ondernemen.

Een stapje terugdoen…maar hoe dan?

Een bomvolle agenda is niet prettig. Ik wil je daarom wat praktische tips geven die ervoor zorgen dat je het tempo voor jezelf kunt verlagen en meer ademruimte krijgt.

Dit begint bij het maken van je planning.

Minimalistisch ondernemen: plan je agenda ruim in

> Plan je agenda ruim in. Heb je bijvoorbeeld reistijd nodig? Plan dan een extra half uur voor het geval dat je vertraging hebt. Doe dit bij al je activiteiten. Dit geeft jezelf heel veel comfort en rust in je hoofd.

> Plan ook rusttijd in in je agenda. Sterker nog, begin hiermee zodra je een planning maakt.

> Plan extra tijd in tussen afspraken met klanten en persoonlijke afspraken. Na een klantafspraak wil je nog even wat dingen laten bezinken en wat notities voor jezelf maken…. Of gewoon ontprikkelen en voor jezelf uitstaren. Mag ook.

> Plan niet te veel in een week. Maak het een gewoonte om een beperkte aantal afspraken per week te hanteren in plaats van elk gaatje te benutten en dan nog een extra afspraak in te plannen.

> Plan op een vaste dag in de week je klantafspraken in. Constant schakelen tussen taken – zoals face to face afspraken en achter de computer werken – kost energie. Cluster je belafspraken daarom zo veel mogelijk.

Zorg voor een alternatieve inkomstenstroom

Als je ook zonder je business voldoende inkomsten hebt zorgt dit voor minder druk. Als je nog niet zo lang onderneemt kan dit een baan ernaast zijn. Gevestigde ondernemers kunnen denken aan een extra inkomstenstroom met een online training.

Het geheim van minimalistisch ondernemen

We leggen de lat voor onszelf heel hoog en dit zorgt voor spanning en stress. Wanneer we verwachten dat dingen in onze business op een bepaald tempo gebeuren creëren we frustratie.

Alles gebeurt precies op het juiste moment, zodra je loslaat. Gek genoeg zul je zien dat wanneer je een rustiger tempo hanteert en niet langer hooggespannen verwachtingen hebt, dingen zich juist vanzelf ontvouwen en moeiteloosheid ontstaat.

Wanneer je meer mindful actie onderneemt en intuneted op je energieniveau en wat je nodig hebt, creëer je ruimte voor flow.

Spreekt een van de ideeën je aan? Pak je notitieblok erbij een  denk verder na over ideeën waarop je het lichter en makkelijker voor jezelf kunt maken in je business. Noteer ze.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: