Heb je al gehoord van Chat GPT? Dit is een chatbot die door middel van kunstmatige intelligent teksten kan schrijven. Kunstmatige intelligentie? Chatbot? Huh? Ik weet het, het klinkt een beetje scary. Als je wilt kun je er zelfs een hele online training mee kan maken al kan ik dit zeker niet aanraden. Jouw creatieve input is namelijk onvervangbaar. Hoe gebruik je het dan wel? Ik help je op weg.
Inhoudsopgave
Chat GPT: wat je moet weten
First things first. Wat is het eigenlijk? En hoe werkt het? Het is dus een chatbot – een slimme robot – die in veel opzichten op Google lijkt maar veel meer kan. Het kan écht met je meedenken, het is namelijk speciaal gemaakt om met mensen te praten. Het werkt op basis van heel veel teksten die het heeft geleerd en kan daardoor menselijke antwoorden geven op vragen en opmerkingen.
Je vind de tool via Open AI en het is helemaal gratis. Heel fijn.
De juiste vragen stellen aan Chat GPT
Bij Chat GPT gaat het allemaal om het stellen van de juiste vragen. Dit noem je prompts. Iets wat je vaak terughoort is dat de teksten die eruit komen erg algemeen en nogal houterig geschreven zijn. Dit komt dan omdat je niet de juiste vragen stelt.
Is een tekst bijvoorbeeld veel te formeel: zet er dan bij dat je wilt dat Chat GPT de tekst schrijft als voor een 10-jarige. Je kunt in je prompts namelijk instructies opnemen waardoor de chatbot je beter begrijpt.
AI slim inzetten bij het maken van je online training
Je wilt natuurlijk heel graag weten hoe je Chat GPT slim gebruikt bij het creëren van je online programma. Ik heb drie voorbeelden voor je op een rij gezet:
– Bij het maken van de outline van je online training
– Bij het bedenken van een pakkende titel voor je online training
– Bij het maken van content voor je online training salespagina
Outline maken met Chat GPT (#1)
Als je eenmaal het onderwerp van je online training hebt gekozen is de volgende stap het maken van een online training outline of blueprint.
Chat GPT kan je veel denkwerk uit handen nemen. Stel, je maakt een online training over meditatie, dan stel je de vraag ‘hoe maak je een outline voor een online training over meditatie?’ De AI-tool komt dan meteen met een plan. Zo simpel is het!
Trouwens, wil je weten welke stappen je precies moet zetten wanneer je je online training creëert? Lees dan mijn blog Creëer je online programma in 5 simpele stappen.
Online cursus titel verzinnen met Chat GPT (#2)
Deze vind ik het allerleukst! Je online cursus verkoopt beter als het een pakkende titel heeft. Chat GPT kan je hierbij helpen. Ik vind veel dingen in het Engels net wat lekkerder klinken dan in het Nederlands. Daarom gebruik ik vaak Engelse zoekopdrachten. Zo stelde ik de vraag:
‘What is a fun name for a online course on how to get in touch with nature?’.
Als antwoord kreeg ik onder andere:
- Wild at Heart
- Nature Nurturer
- Nature’s Classroom
- The Nature Connection
- The Green Life Academy
- Nature’s Wisdom Workshop
Best leuk toch? Als er niet gelijk wat voor je bijzit heb je wel meteen ideeën en kun je hierop voortborduren. Het is een beetje alsof je beste vriendin naast je zit op de bank, en met je meedenkt, alleen nu heb je je laptop naast je.
Als je Nederlands fijner vindt kun je vragen:
‘Geef me 10 ideeën voor een Nederlandse titel voor een online training over meditatie’.
Online training salespagina maken met Chat GPT (#3)
Je online programma verkoopt beter met een goede salespagina. Hier benadruk je welke voordelen je online training biedt. Chat GPT to the rescue!
We gaan weer even terug naar het voorbeeld van de online training over meditatie.
Stel aan Chat GPT de vraag:
‘Wat zijn 10 voordelen van meditatie?’
Je hebt nu gelijk allemaal input die je kunt gebruiken voor je salespagina.
Zoals je ziet klinkt de tekst soms wat houterig. Neem het dan ook niet klakkeloos over maar geef er je eigen draai aan. In je eigen woorden klinkt het toch beter.
Chat GPT als brainstormtool
Ik kan me goed voorstellen dat je sceptisch bent. Ik bedoel, een slimme robot die vragen beantwoord, met je meedenkt en content voor je maakt?
En ook ik had mijn twijfels. Ik ben van mening dat creatieve content echt van mensen komt en niet van een computer. En de content voor je online programma ermee maken voelt ook helemaal verkeerd. Alleen je doet jezelf tekort als je het gelijk wegzet.
Want eerlijk is eerlijk, je kunt er heel handig gebruik van maken. Het kan jouw creativiteit niet vervangen maar kan er wel voor zorgen dat je in je creatieve flow komt als je vast zit. Of snel iets voor elkaar krijgt waar je anders uren over zou doen.
Als je eenmaal weet welke opdrachten, of prompts, je het moet geven is het een hele leuke tool waar je veel fun mee kunt hebben. En die het je een stuk makkelijker maakt.