Creëer je online programma in 5 simpele stappen

online programma maken 5 stappen

Jaaaa! Je hebt besloten dat je een online programma gaat maken. Hoe leuk is dat! Waarschijnlijk duizelt het je nu. Waar moet je allemaal aan denken? En wat is de eerste stap? Ik heb voor jou een handig stappenplan gemaakt.

Onderzoek waar je doelgroep tegenaan loopt (#1)

Als je een online programma creëert waar je doelgroep echt op zit te wachten heb je goud in handen. Het geheim is om te onderzoeken waar je doelgroep tegenaan loopt. Welke struggles ervaren ze? Waar liggen ze wakker van? Het is aan jou om dan een online training te maken die deze problemen oplost. Jij zorgt voor een stappenplan van A naar B.

Alleen hoe kom je erachter waar je je doelgroep het beste mee kunt helpen?

Heel simpel. Door het ze direct te vragen.

Bijvoorbeeld

– In je Instagram stories en posts.

– In relevante Facebook groepen.

– In je e-mails, wanneer je een e-maillijst hebt opgebouwd.

Misschien zijn er bepaalde vragen onder je klanten die telkens weer terugkomen. Dan weet je dat iets heb gevonden waar behoefte aan is en ze een antwoord op willen. Deze oplossing neem je mee in je online training.

Maak je online programma blueprint (#2)

Blueprint, inhoudsopgave, framework, outline..allemaal verschillende woorden voor de opbouw van je online training.

Bepaal hoeveel modules je wilt maken en of je de modules opdeelt in lessen. En zo ja, hoeveel.

Je kunt dit ook afwisselen, door de ene module op zichzelf te laten staan en de andere module op te delen in lessen. Uiteindelijk wil je je deelnemers verder helpen door ze te leren hoe ze naar de oplossing van hun probleem kunnen werken. Waarschijnlijk is dit probleem niet zo 1,2,3 opgelost maar wil je het proces opdelen in tussenstapjes.

Een goede online training heeft een duidelijke, makkelijk te volgen opbouw. Zo blijft het voor je cursist behapbaar en hebben ze vertrouwen het ook te kunnen afronden. Zo lijkt de oplossing van hun probleem haalbaar wat supermotiverend werkt! Bonus: het creatieproces is voor jou ook een stuk makkelijker.

Een goede blueprint komt ook de verkoop van je online programma ten goede. Op je salespage is deze voor je potentiële klanten te zien. Als deze er aantrekkelijk uitziet zullen zij eerder bij je kopen.

Creëer de content voor je online training (#3)

Je weet nu wat je gaat creëren. Dit is een hele belangrijkste stap die je zeker niet moet onderschatten. Dit geeft je heel veel rust.

Nu ga je nadenken over de vorm. In het ideale geval maak je een mix van tekst, beeld, video, audio en werkboeken. Houd in je achterhoofd dat iedereen anders leert. De een moet het echt voor zich zien. Een ander luistert liever.

Zorg dat je minstens één talking head video maakt. Het is belangrijk dat de deelnemers zich verbonden met je voelen. Zij zullen dan meer commitment tonen en eerder resultaat willen halen. Dit wil jij ook. Hoe beter de resultaten van je deelnemers zijn, hoe groter de kans op mond op mond reclame waardoor je je online programma steeds makkelijker gaat verkopen.

Vraag je bij de creatie van elke les af: helpt dit de deelnemer een stapje verder? Hoe past dit in de grotere transformatie die het online programma biedt? Probeer niet alles te willen vertellen. Houd het klein.

Tip: schrijf een script voor je video’s. Als je alles hebt voorbereid wordt het opnemen ervan easy peasy.

Maak je online training werkboeken (#4)

De meeste online trainingen bevatten werkboeken. Denk ook aan andere pfd’s zoals cheat sheets, stappenplannen, planners etc.

Dit hoeven echt geen pfd’s te zijn van tientallen pagina’s. Je kunt ook heel simpel aan het eind van elke module een pfd opnemen met een checklist. Vergeet niet je deelnemers opdrachten mee te geven. Voor een echte transformatie is het nodig dat je deelnemers actief aan de slag gaan.

Om je werkboeken of pdf’s te maken kun je tools gebruiken zoals Canva, Word of Google docs.

Kies je platform (#5)

Zorg dat je eerst alles afhebt en richt je dan pas op de techniek. Dit geeft rust in je hoofd en maakt het creatieproces een stuk onbezorgder.

Je kunt kiezen voor een online leerplatform zoals Teachable, Thinkific of de Huddle, dit zijn hosted platforms.

Of je kiest voor een costum design online training via je eigen WordPress website, ook wel een self hosted platform. Als je hiervoor kies heb je een plugin nodig zoals Learndash. Dit noemen we een LMS.

Daarnaast heb je altijd een systeem nodig om van je website een webshop te maken. De meest bekende zijn Woocommerce (gratis) en Plug and Pay (betaald).

Tot slot heb je ook nog Mollie nodig om online betalingen te kunnen ontvangen. Je kunt hier gratis een account aanmaken.

There you have it! Alles waar je aan moet denken bij de creatie van je online programma. Maak het niet te ingewikkeld en werk stap voor stap toe naar het eindresultaat. Dit kost je even flink wat tijd maar als je wat hebt staan kun je dit keer op keer verkopen. Hoe heerlijk is dat.

Wil je hier nu echt mee aan de slag? Kun je hier wel wat hulp gebruiken? Ik heb voor jou een toffe Planner gemaakt. Klik op de afbeelding hieronder voor meer informatie.

online programma maken

    

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: