Een online leeromgeving maken: welke plugins’s, software en systemen heb je nodig?

online leeromgeving maken learndash wordpress

Wil je zelf een online leeromgeving maken? Ik leg je graag uit hoe je hiermee aan de slag kunt. Of je nu een online training of online programma wilt maken. De online mogelijkheden zijn groot. Steeds meer ondernemers voelen de behoefte om los te komen van uurtje factuurtje en nog meer mensen te helpen. Een online leeromgeving geeft jou de mogelijkheid om op te schalen. Omdat je niet langer je tijd verruilt voor geld creëer je meer vrijheid voor jezelf. Alleen hoe pak je het aan? Je kunt na het lezen van de blog gelijk van start!

Online leeromgeving maken

Je kunt op veel verschillende manieren een online leeromgeving maken.

Dit zijn de populairste opties:

  1. Met een membership plugin
  2. Een kant-en-klare online leeromgeving via een platform
  3. Een online leeromgeving met een Learning Management System (LMS).

1. Een membership plugin.

Je kunt zelf je online leeromgeving helemaal vormgeven zoals je wilt en vervolgens de inhoud afschermen met een membership plugin zoals Wishlist Member. Deze werkt heel fijn en makkelijk en je hebt je online training in no time online staan.

Het grootste voordeel is dat je optimale vrijheid hebt om je design aan te passen. Het nadeel is dat je over veel technische kennis moet beschikken om te kunnen starten. De plugin werkt heel makkelijk maar je moet wel een website kunnen maken. En dat is geen peanuts kan ik je vertellen. Je kunt beter kiezen voor een plugin die speciaal is gemaakt voor e-learning en al een bepaald framework biedt. Hier kom ik later op.

Een membership plugin is vooral geschikt als je handig bent met websites maken. De kosten voor de plugin zijn €150 per jaar (in 2023).

2. Een kant-en-klare leeromgeving via een platform

Deze optie is ontzettend populair. Je hebt snel en makkelijk je online leeromgeving online staan. Ook met weinig technische kennis kun je van start. Je biedt je online cursus aan via een kant en klaar platform: bekende opties zijn de Huddle en Kajabi. Dit betekent ook dat je niet zelf beschikt over de inhoud.

Elk platform heeft een bepaalde lay out waarin je mee moet gaan en de kans is groot dat deze niet helemaal voldoet aan je wensen (lees: helemaal niet). Vanuit esthetisch oogpunt is het niet wenselijk om beperkt te worden in je lay out. Het liefst wil je een optimale klantbeleving bieden en je branding overal in doorvoeren.

Groot voordeel is wel dat je zelf geen tijd hoeft te besteden aan de lay out.

Een kant en klare e-learning komt met een prijskaartje. De jaarlijkse kosten voor community software van de Huddle variëren van zo’n €250 per jaar tot €1500 per jaar.

Realiseer je ook dat als je de Huddle, van IMU, aanschaft, je nog geen betalingssysteem in handen hebt. Hiervoor kun je het beste de koppeling maken met betaalsoftware Plug and Pay, ook van IMU. Hiervoor betaal je zo’n €50 per maand.

Je merkt al wel. De kosten lopen steeds meer op. Bovendien heb je geen vrijheid in het maken van je lay out en is je e-learning niet in eigen handen.

3. Online leeromgeving met een Learning Management System (LMS)

Met een Learning Management System (LMS) maak je een online leeromgeving op je eigen website. De populairste optie is Learndash. Dit is de meest ideale optie die ik iedereen aanraad.

In tegenstelling tot bij een kant en klaar platform, heb je alles nu in eigen beheer. Qua design biedt de Learndash plugin ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt je online cursus helemaal zo vormgeven als je wilt. Learndash kost zo’n 200 dollar, een schijntje als je het vergelijkt met prijzen van kant en klare platforms.

Een groot voordeel van Learndash is de mogelijkheid om meer cursussen toe te voegen aan je leeromgeving zonder daarvoor meer te moeten betalen. Je kunt een onbeperkt aantal deelnemers toelaten in tegenstelling tot bij de Huddle. Daarbij betaal je meer als je meer deelnemers toelaat.

Hoe maak je jouw e-learning met Learndash en WordPress?

Om van start te gaan met Learndash heb je een WordPress website nodig. Als je een beetje handig bent met techniek kun je deze zelf maken. Online zijn veel tutorials te vinden over hoe je kunt starten.

WordPress werkt het makkelijkst met een page builder: een systeem waarbij je verschillende vakken kunt verschuiven zodat je een website krijgt die er precies uitziet zoals je wilt. Drag and drop heet dit. Een hele fijne page builder is Divi van Elegant themes. 

Een WordPress website is gratis. Je betaalt alleen voor hosting en een domeinnaam. De kosten vallen heel erg mee.

Je maakt van je website een online leeromgeving met Learning Management System (LMS) Learndash. 

Learndash werkt makkelijk en biedt voldoende ondersteuning online. Veel expert werken ermee waardoor er altijd wel een tutorial ergens te vinden is. 

Het grote voordeel van Learndash is de flexibiliteit die het biedt. Er zijn veel mogelijkheden: denk aan het aanbieden van quizes, drip content, en je kunt zelfs certificaten uitreiken.

Learndash integreert makkelijk met betaalsoftware. Zo kun je het simpel koppelen met de gratis plugin Woocommerce, waarmee je je website omtovert tot een webshop. Dit doe je met de plugin Learndash Woocommerce Integration. Een extensie die bij je Learndash plugin zit inbegrepen. Verder heb je nog Mollie en de Mollie Payments for Woocommerce plugin nodig.

Woocommerce en Mollie: makkelijk betalingen ontvangen via je website

Woocommerce en Mollie vormen een magische combinatie. Woocommerce zorgt ervoor dat je betaalde producten kunt aanbieden op je website. Mollie zorgt er vervolgens voor dat je klanten veilig en makkelijk kunnen betalen. Mollie is nodig om iDeal betalingen te kunnen ontvangen. Wel zo handig als je vanuit Nederland verkoopt!

Je online leeromgeving aanbieden als betaald product

Als je online leeromgeving met Learndash klaar is wil je mensen ervoor kunnen laten betalen. Zo creëer je veel vrijheid voor jezelf en zet je een extra inkomstenstroom voor jezelf op.

Woocommerce werkt met producten die mensen in hun winkelmand kunnen leggen en afrekenen. Het is dus nodig dat jij een product maakt van je online cursus.

Natuurlijk wil je dat mensen automatisch hun inloggegevens ontvangen nadat ze een online cursus bij je hebben gekocht. Zo ben jij verzekerd van een automatisch inkomstenstroom. Geen zorgen, Woocommerce regelt dit voor je. Je moet dan wel zorgen dat je Learndash, Woocommerce en Mollie aan elkaar gekoppeld hebt.

Wanneer een klant nu een online cursus bij je koopt, stuurt Woocommerce automatisch een mail met hierin informatie voor je klant om in te loggen. Superhandig.

Op een rijtje welke plugins je nodig hebt voor je e-learning:

– Learndash

– Learndash Woocommerce Integration (extensie van Learndash)

– Woocommerce

– Mollie Payments for Woocommerce

Ok, zoals je merkt komt er best wel wat bij kijken bij het maken van een online leeromgeving maar als je er goed voor gaat zitten en genoeg online filmpjes kijkt kom je een heel eind. Denk je nu ‘ja, daar heb ik echt geen zin in’? Dan is het een goed idee om het laten maken van je online leeromgeving uit te besteden. Hier vind er meer informatie over.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: