Heb je een online programma of ben je van plan er eentje te maken? Goed nieuws! De online trainingsmarkt is booming. Deze trend neemt alleen maar toen met een verwachtte groei van 200% tot aan 2025. Wel zijn er veranderingen zichtbaar in de markt.
Als je hier handig op inspeelt zullen je klanten nog meer resultaat behalen met jouw online programma en dat vertaalt zich terug in jouw verkoopcijfers en omzet. Ik heb de belangrijkste e-learning trends voor je op een rij gezet.
Mobiel leren
Leren op je mobiel wordt steeds populairder. Niet iedereen heeft dezelfde levensstijl. Voor sommige van je klanten kan het lastig zijn de tijd en rust op te brengen om achter een computerscherm te zitten om je online training te volgen. Dan is tussendoor leren ideaal. Onderweg in de trein, tijdens het doen van de was, tijdens een wandeling, you name it.
Audio is hier natuurlijk perfect voor. Houd hier rekening mee bij het creëren van je online training, door video te combineren met andere vormen van content. Bonustip: zorg dat je video’s ook te downloaden zijn zodat je cursisten er ook naar kunnen kijken zonder internet.
Het membership model
Niet iedereen kan en wil direct investeren in een high end programma. Hier is vertrouwen voor nodig. Niet alleen in jou als leraar maar ook in jezelf. Een lidmaatschapmodel kan dan fijne, laagdrempelige oplossing zijn. Je kunt je cursisten per maand laten betalen voor een high end programma, of een aparte community maken waarin je bijvoorbeeld 1x per maand live gaat.
Voor je klanten is de investering dan niet gelijk zo groot en ze kunnen persoonlijk ervaren hoe het is om met jou te werken. Dit maakt doorstroom naar je high end programma ook veel natuurlijker en makkelijker.
Voor jou heeft het als voordeel dat meer mensen laagdrempelig kunnen instromen, en meer mensen je online training kopen. Bonus: je creëert zo meer continuïteit in je inkomstenstroom.
Microlearning
De aandachtspanne van mensen is kort. We zijn steeds meer gewend aan korte video’s, die versneld worden afgepeeld, waarin we in een paar seconden al heel veel informatie opdoen. Hierdoor raken lange video’s uit de gratie. Zorg dat je content behapbaar is en maak je video’s niet te lang.
Microlearning houdt in dat je complexere content opdeelt in kleine stukjes content waardoor je het veel die toegankelijker maakt voor je cursisten. Dit motiveert je cursisten ook om de online programma af te maken. Liever drie video’s van vijf minuten dan een video van een kwartier. En een video van twee a drie minuten is nog aantrekkelijker.
Hybride leren
Een online training die je op je eigen tempo tot je kunt nemen is heerlijk. Maar veel mensen hebben het ook nodig dat ze gestimuleerd worden ook iets met de content te doen. Als je optimaal wilt leren doorloop je drie fases.
In de eerste fase neem je informatie tot je. In de tweede fase zie je hoe dit direct kunt toepassen in je dagelijks leven. In de derde fase ga je de opgedane kennis ook toepassen. Je cursisten halen het meeste resultaat uit je online programma als ze de content niet alleen tot zich nemen maar er actief mee aan de slag gaan.
Dit kun je stimuleren door een groepsaspect toe te voegen aan je online programma. De cursisten versterken elkaar en het effect van ‘peer pressure’ is niet te onderschatten.
Dit vlakt jouw rol van leraar niet compleet uit. Het is aan jou om te zorgen dat de deelnemers van de groep zich veilig voelen en de ruimte ervaren om vragen te stellen. Je kunt het groepsproces ook versterken door de deelnemer in kleine groepjes of 1 op 1 met elkaar te laten werken.
Je cursisten een zetje geven (nudging)
Nudging is een Engelse term die letterlijk betekent ‘een zetje geven’ en populair is in de online leerwereld. Je laat je cursisten weten dat ze het niet allemaal alleen hoeven te doen en begeleidt ze in hun proces. Dit kan heel simpel door bijvoorbeeld een herinneringsmail te sturen om te vragen of ze al aan de slag zijn gegaan met de content.
Nog beter: stuur regelmatig een herinnering. Dit waren de belangrijkste trends uit de online leerwereld! Ik hoop dat het je inspiratie heeft gegeven om mee aan de slag te gaan. Ben je benieuwd wat de meest gemaakte fouten zijn bij het maken van je online training en hoe je dit oplost? Download dan mijn gratis e-book ‘de 5 meest gemaakte fouten bij het maken van je online training’.