Online cursus maken? Deze tools mogen niet ontbreken

tools online cursus maken

Als je van plan bent een online cursus te maken heb je verschillende mogelijkheden qua tools en software. Zo heb je een Learning Management System (LMS) nodig zoals Learndash om te zorgen voor een prettige leeromgeving waarin je klanten jouw online cursus kunnen volgen. Alleen er is nog veel meer mogelijk qua tools! Welke precies? Dit deel ik graag met je.

Online leeromgeving met WordPress

Als je graag een online leeromgeving in je stijl van je branding wilt – en dit is zeker aan te raden voor een fijne klantbeleving – dan is WordPress met Learndash jouw go to optie. Deze plugin maakt het mogelijk de kosten laag te houden en je kunt hiermee zo veel cursussen toevoegen als je wilt voor dezelfde prijs. 

Tip: Maak jouw online leeromgeving wel op een subdomein. Zo voorkom je dat je website onnodig traag wordt.

Lees ook: Waarom ik WordPress verkies boven Squarespace of Showit.

Learndash (LMS)

Learndash zorgt voor een overzichtelijke omgeving waarin jouw klanten stap voor stap de stof tot zich kunnen nemen. Je plaatst hierin video’s, audio’s, tekst, beeld en werkboeken. Zorg voor afwisseling want iedereen leert anders.

In Learndash zien jouw cursisten hun voortgang. Dit werkt motiverend en zorgt ervoor dat ze alles willen afronden.

Learnash heeft ook een fijne menustructuur. In de zijbalk zien jouw cursisten uit welke modules en hoofdstukken de online cursus bestaat.

Woocommerce en Mollie om betalingen te kunnen ontvangen

Uiteindelijk wil je jouw klanten geautomatiseerd toegang geven tot je online training nadat ze ervoor hebben betaald. Hiervoor zorgt Woocommerce. Een hele fijne gratis WordPress-plugin die een webshop maakt van je website. Je kunt hierin heel simpel producten toevoegen. Ook is er een versie van Woocommerce waarmee je abonnementen kunt aanbieden. Dit heet Woocommerce Subscriptions.

Om te zorgen dat alles werkt maak je koppelingen tussen Woocommere en Learndash. Je kunt Woocommerce ook heel makkelijk koppelen met je e-mailmarketingsysteem.

Mollie maakt het plaatje compleet. Dit is een betaalprovider die het mogelijk maakt om betalingen met iDeal te ontvangen. Het is niet mogelijk om direct geld te ontvangen op je bankrekening als je online producten aanbiedt. Hiervoor heb je extra betaalsoftware nodig zoals dus Mollie. Een alternatief is Stripe.

Wil je kassakoopjes kunnen aanbieden? Dit kan met Woocommerce en Cartflows. Of gebruik de Nederlandse betalingssoftware Plug & Pay. Beide opties zijn wel betaald.

>> Probeer Plug & Pay 14 dagen gratis.

Divi om je online training mooi vorm te geven

Divi is een gebruiksvriendelijk systeem waarmee je makkelijk je WordPress website kunt vormgeven. Divi is volledig compatibel met Learndash en je kunt hiermee je online training een professionele look and feel geven.

Divi werkt op basis van drag and drop. Het is heel makkelijk om mee te werken en het biedt oneindig veel mogelijkheden.

Wat prettig is aan Divi is dat het 100% responsive is. Dit houdt in dat de pagina’s die je maakt automatisch geoptimaliseerd zijn voor verschillende apparaten zoals tablets en smartphones. Dit wordt steeds belangrijker omdat het een toenemende trend is je online programma te volgen via je telefoon.

Activecampaign of Mailblue om je deelnemers mails te sturen over je online cursus

Wie weet heb jij de ambitie om een online programma aan te bieden. Deze is vaak een stuk uitgebreider dan een online cursus. Dan is het prettig als je deelnemers regelmatig mails ontvangen waarin je ze herinnert aan het volgen van hun module. Zo splits je het proces op in tussenstapjes, wat erg fijn is voor je cursisten.

Active Campaign maakt het mogelijk om op bepaalde automatisch e-mails te versturen. Zo’n reeks mails noemen we een e-mailfunnel of e-mailflow. Mailblue is de Nederlandse aanbieder van Activa Campaign maar het systeem is precies hetzelfde.

Youtube of Vimeo voor je online training video’s 

Video is ontzettend belangrijk voor je online cursus. Je wilt je video’s nooit direct op je website plaatsen, dan wordt deze veel te traag. Je plaatst ze op een platform zoals Vimeo of Youtube. De video’s zijn wel in je online leeromgeving te zien dankzij de handige embed functie.

Een andere, nog wat minder bekende optie is Bunnynet.

Youtube is gratis en voor Vimeo betaal je een maandelijks bedrag. Meer weten over welke je moet kiezen? Lees dan mijn blog Vimeo, Youtube of Bunnynet? Het beste videoplatform voor je online cursus.

Canva voor je visuals

Aantrekkelijke visuals mogen niet ontbreken in je online cursus. Hiervoor gebruik je Canva. Met deze gratis grafisch designtool kun je ook je werkboeken en pfd’s maken.

Hulp nodig bij het maken van je online leeromgeving?

Wil jij je omzet verhogen door een online leeromgeving aan te bieden maar wil je hulp bij de techniekt? I got you! Plan een call met me in via de volgende link: hulp bij het maken van een online leeromgeving.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: