Vimeo, Youtube of Bunnynet? Het beste videoplatform voor je online cursus

Wanneer je je online cursus creëert en gebruik maakt van video kom je al snel voor de vraag te staan: hoe laat ik video’s zien in mijn online online cursus?

Je plaatst ze nooit direct op je website, dit neemt veel te veel ruimte in. Je kiest voor hosting via een videoplatform als Youtube of Vimeo. Sinds kort is daar Bunnynet bijgekomen. Ik vertel je graag wat meer over de voor- en nadelen van deze opties.

De voordelen van Youtube

Youtube is een hele populaire keuze. Het grootste voordeel? Dit platform is helemaal gratis.

Video’s via Youtube worden makkelijk en snel opgenomen in de zoekresultaten van Google. Wat heel fijn is als je meerdere Youtube video’s maakt en aan je expertstatus wilt werken.

Alleen als je je online cursus maakt wil je juist niet gevonden worden via de zoekmachines. Gelukkig heeft Youtube ook de optie om je video te verbergen. Deze is dan niet langer openbaar.

De nadelen van Youtube

Wat minder prettig is aan Youtube is dat er veel afleiding is.

Bij het eindscherm van je video krijg je allerlei opties te zien voor andere video’s. Jouw video wordt namelijk automatisch gekoppeld aan andere video content. Dit leidt af en is minder prettig voor je cursist.

Ook kun je bij Youtube qua design minder aanpassen dan bij alternatieve opties als Vimeo of Bunnynet.

Wat ik persoonlijk totaal niet mooi vind is de rode afspeelknop bij Youtube. Je kunt de kleur hiervan helaas niet aanpassen. Een detail, maar als het voor jou superbelangrijk is dat je online cursus tot in de puntjes verzorgd is, kan dit zeker storend voor je zijn.

De voordelen van Vimeo

Het fijne aan Vimeo is dat er geen enkele advertentie te zien is. Ook is er geen eindscherm met andere video’s waardoor je als kijker afgeleid raakt. Je kunt je video’s heel makkelijk afschermen zodat ze alleen zichtbaar zijn voor je betaalde klanten. 

Als je een online cursus maakt zal het wel eens kunnen voorkomen dat een oude video niet meer helemaal up to date is en je deze wilt vervangen voor een nieuwe video. Bij YouTube zul je dan ook de link van de video in je online cursus moeten wijzigen.

Vimeo heeft een hele handige feature waarbij de link gelijk blijft en je gewoon je nieuwe video kunt uploaden. Als het gaat om costum design scoort Vimeo zeker punten. Je hebt de mogelijkheid om kleuren te wijzigen en kunt kiezen voor een afspeelknop in de kleur van je branding.

De nadelen van Vimeo

In tegenstelling tot Youtube is het een betaald platform.

Vimeo was altijd een populaire optie omdat het erg betaalbaar was. Met een klein abonnement van zo’n €6 per maand kon je al flink wat video’s plaatsen. In 2023 komt hier helaas een einde aan. Vanaf dan kun je met zo’n klein abonnement nog maar 5 video’s per maand plaatsen. Dit is niet handig aangezien je waarschijnlijk meer dan 5 video’s zult gebruiken in je online cursus.

Wil je meer dan 5 video’s plaatsen per maand. Dan is je abonnement gelijk een stuk duurder. Als beginnend cursusmaker – maar ook als je al langer bezig bent – zit je niet te wachten op hoge kosten. Helemaal niet als er een gratis alternatief is.

Maar dat je online cursus er mooi uitziet is ook heel belangrijk. En je wilt niet dat je cursisten afgeleid worden door andere video’s.

Is er dan geen andere optie dan toch flink te investeren?

De alternatieve optie Bunnynet

Die is wel wel. Veel online cursusmakers switchen van Vimeo naar Bunny.net.

Bunnynet is een videoplatform waarbij je alleen betaalt voor de ruimte die je gebruikt.

Heb je maar 10 video’s nodig voor je online cursus? Dan is de ruimte die je gebruikt zo klein dat je maar enkele euro’s per maand kwijt bent. Het minimumbedrag is €1 per maand. En hiermee kom je al een heel eind!

Dit is stukken aantrekkelijker dan Vimeo waarbij je altijd een standaardbedrag betaalt, zelfs als je weinig ruimte nodig hebt.

Bunnynet is ontzettend gebruiksvriendelijk. Je hebt het al in een paar minuten opgezet. Het is snel, veilig en doet wat het belooft. Het heeft dezelfde voordelen als Vimeo. Zo is er geen eindscherm met andere video’s en je kunt de kleuren aanpassen aan je branding, ook de afspeelknop.

Ben je benieuwd of het wat voor je is? Via de website kun je heel makkelijk uitrekenen hoeveel je per maand kwijt bent met de ruimte die je nodig hebt.

Youtube, Vimeo of Bunnynet?

Wanneer je kiest voor een videoplatform voor je online cursus zijn er een paar afwegingen om te maken:

> Is prijs belangrijk voor je?

> Wil je alles qua styling en kleuren kunnen aanpassen?

> Hoe belangrijk is het voor je dat de cursisten geen enkele afleiding ervaren bij het kijken van de video’s?

Als prijs de belangrijkste afweging is dan blijft Youtube de aantrekkelijkste optie.

Wil je jouw gebruikers een premium beleving bieden met video’s die qua design echt helemaal opgaan in je online cursus en zonder afleiding?

Dan kies je voor Vimeo of Bunnynet, waarbij Bunnynet duidelijk als winnaar uit de bus komt als het gaat om prijs/kwaliteit verhouding.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: