10 handige gratis tools voor online ondernemers

handige gratis tools online ondernemen

Je kunt als online ondernemer niet zonder tools. Ze maken het je gemakkelijker en besparen je veel tijd. De meeste handige tools zijn betaald maar als je goed zoekt vind je ook wat pareltjes die je gratis en voor niks kunt gebruiken. Ik heb een overzicht gemaakt met 10 musthave tools voor je business.

Tool #1 Unsplash 

Mooi beeld brengt je aanbod gelijk naar een hoger niveau. Het zorgt ervoor dat potentiële klanten eerder met je willen werken. Daarom kan ik de gratis beeldbank van Unsplash absoluut aanraden. 

Natuurlijk gaat er niets boven foto’s van je eigen fotoshoot. Maar het kan soms handig zijn ook ander beeld paraat te hebben. Wanneer ik gebruik maak van stockfoto’s is dat via Unsplash. Hier vind je hoge kwaliteit foto’s die zorgen voor een luxueuze uitstraling. 

Tool #2 VSCO 

VSCO is een handige tool voor fotobewerking. Mooie foto’s zijn de eerste stap in het creëren van een consistent merk. Wanneer deze constant dezelfde uitstraling hebben, creëer je rust en vertrouwen bij je klanten. 

Gebruik dus telkens hetzelfde filter op je Instagram feed. Je hoeft hier geen grafisch designer voor in te huren. De gratis app VSCO maakt het bewerken van foto’s ontzettend makkelijk. Als je eenmaal het juiste filter hebt gevonden, kun je deze telkens opnieuw toepassen. Gewoon zo vanaf je mobiel. 

Tool #3 Canva 

Als intuïtieve ondernemer kun je niet zonder een grafisch designprogramma. Canva is ideaal voor het creëren van prachtige visuals voor al je kanalen. Je vindt hier templates in gelijk het juiste formaat, bijvoorbeeld voor je Facebook header of Instagram post. 

Of gebruik het om visuals voor je online training te creëren. Beeld is zo belangrijk omdat het inspeelt op het reptielenbrein vanuit waar je beslissingen maakt. Als het aansluit bij jouw droomklanten zullen ze eerder van je kopen. 

 Tool #4 Hootsuite 

Social media posts inplannen is heel eenvoudig met de gratis planningstool Hootsuite. Als je online wilt groeien staat continuïteit namelijk op nummer 1. En dat hoeft echt niet 2x per dag te zijn, 2x per week, of minder zelfs, mag ook. Als je maar constant hetzelfde ritme aanhoud: hier reageert het Facebook & Instagram algoritme het beste op. Hootsuite werkt ook op je desktop, wat erg prettig is als je langere stukken tekst wilt typen. 

Tool #5 WordPress 

Als het gaat om jouw online zichtbaarheid mag je website niet ontbreken. Ik raad hiervoor WordPress aan. Dit is gratis software waarmee je je website kunt bouwen en onderhouden. 

Het makkelijke met WordPress is dat je kunt werken met gratis kant en klare templates, dit noemen we thema’s. Je hoeft dus niet helemaal from scratch een site te maken. Je kunt een thema kopen of er een kiezen van WordPress. Zelf combineer ik WordPress het liefste met Divi.

Tool #6 Google Analytics 

Je hebt een mooie website en bent goed zichtbaar in de markt. Maar weten je droomklanten je ook te vinden? Meten = weten. Google Analytics helpt je hierbij. Met Google Analytics krijg je niet alleen helder in beeld hoeveel bezoekers je aantrekt, maar ook of je de bezoekers met het juiste profiel aantrekt. 

Je vindt hier gedetailleerde informatie zoals vanaf welk device mensen je website bezoeken en hoe ze op je site terechtkomen (bijvoorbeeld via Instagram, Google of door direct je website url in te typen). Zo weet je of je op de juiste weg bent met je marketing of nog moet bijsturen. 

Tool #7 Woocommerce 

Wanneer je wilt verkopen met je website is Woocommerce een must. Met deze gratis tool kunnen klanten makkelijk jouw online aanbod aanschaffen. 

Het werkt samen met je WordPress website. Het is gelijk een tool om makkelijk te automatiseren. Heel concreet: iemand die jouw online training koopt, krijgt erna automatisch een mail om in te loggen op jouw online leeromgeving. Om ervoor te zorgen dat je klanten kunnen afrekenen met Ideal, wel zo handig op de Nederlandse markt. heb je verder nog Mollie nodig.

Tool #8 Youtube 

Een online training is een fijne manier voor meer vrijheid in je business. Je inspireert jouw klanten het makkelijkst via video. En zo komen we vanzelf op Youtube. Hier kun je gratis video’s uploaden die je vervolgens embed op je website. Het is namelijk niet aan te raden direct een video op je website te zetten. Dit kost te veel ruimte en maakt je website onnodig traag.

Werken met video betekent echt niet dat je constant in beeld moet zijn. Je kunt ook meditaties opnemen met een mooie foto als begeleidend beeld. Of sheets gebruiken waarbij je jouw tekst inspreekt. Het gebruik van Youtube is gratis en je kunt jouw videos afschermen zodat alleen je betalende klanten ze kunnen zien. 

Tool #9 Zoom 

Zoom zorgt ervoor dat je makkelijk en laagdrempelig in verbinding blijft met je klanten. Een waardevolle functie van het gratis programma is dat je je scherm kunt delen. Of gebruik het om videos op te nemen voor je online training. Veel computers hebben een ingebouwde camera die prima voldoet, en anders kun je altijd nog op zoek gaan naar een goede webcam. 

Tool #10 Calendly 

Eindeloos heen en weer mailen voordat je een afspraak hebt gemaakt? Met online afsprakensysteem Calendly is dit verleden tijd. 

Hoe werkt het? Je deelt jouw agenda online met jouw klanten en zij kunnen zelf een afspraak met je inplannen. Zo voorkom je het ‘kun jij dan,oh,dankanikweerniet’. Jekrijgtautomatischeenbevestigingin je mailbox wanneer iemand tijd met jou reserveert. De gratis versie van Calendly is verrassend goed. En als bonus komt het ook nog ontzettend professioneel over. 

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: