Waarom ze je online training niet afmaken (en hoe je dit oplost)

Wanneer je een online training hebt gemaakt wil je het liefste dat je deelnemers er zo veel mogelijk uit halen. Het is pijnlijk om te zien als deze op de plank blijft liggen – in Learndash kun je de voortgang van je deelneemt tracken en dus zien of ze je lessen bekijken. In deze blog deel ik 7 tips met je die ervoor zorgen dat ze je online programma ook echt zullen willen voltooien.

Natuurlijk wil je impact maken. Daarom is het niet leuk om te zien als veel deelnemers niet actief meedoen met je online programma. En er is nog een downside: een lage betrokkenheid van je deelnemers verlaagt de kans op resultaat voor ze en dan krijg je dus geen positieve reviews. Een ding is zeker: het beste marketingmiddel dat je kunt hebben is een goede online cursus. Wanneer je deelnemers er mooie resultaten mee halen zullen ze dat zeker weten aan anderen willen vertellen en kom je via via vanzelf aan meer klanten. Hallo extra inkomstenstroom!

Een kleine geruststelling. Dat je deelnemers een online cursus niet afmaken betekent niet altijd dat ze er niets uithalen. Misschien hebben ze net een les gevolgd die hun een enorm inzicht heeft gegeven. Of hebben ze nu weinig tijd om alles lessen te volgen maar doen ze dit later.

Hoe dan ook, je wilt een online cursus die goed in elkaar zit en bijdrage van je deelnemers stimuleert. Hoe je dit voor elkaar krijgt? Dat vertel ik je graag.

#1 Maak vooraf glashelder wat ze van je online cursus kunnen verwachten

Wat zijn de leerdoelen? Welke inhoud cover je? In welke tijdspanne zullen ze de cursus doorlopen? Is het een doe-het-zelf cursus of zijn er ook calls?

Als je deelnemers afhaken kan dit komen omdat je online cursus niet voldoet aan hun verwachtingen. Wellicht hadden ze andere onderwerpen verwacht. Of, het past niet bij het level van je cursisten. Bijvoorbeeld: ze zijn beginner en je cursus richt zich eerder op de meer gevorderde cursist.

Los dit op door een duidelijk cursusbeschrijving. Op jouw salespagina deel je wat je deelnemers kunnen verwachten. Het kan geen kwaad bepaalde info nog eens te herhalen, bijvoorbeeld in een welkomstmail.

#2 Houd het contact met je deelnemers warm

Wanneer je deelnemers zich verloren voelen is de kans een stuk groter dat ze je online training niet afmaken. Laat je deelnemers zien dat je betrokken bent. Zorg dat ze je makkelijk kunnen bereiken met vragen. Laat ze weten hoe ze je kunnen contacten als ze vragen hebben. En in het ideale geval voeg je contactmomenten toe aan je online training: denk aan groepcalls of 1 op 1 sessies.

#3 Stuur e-mail reminders

We zijn tegenwoordig allemaal druk, druk druk en een online cursus verdwijnt al snel in de waan van de dag. Het sturen van herinneringsmails houd je deelnemers bij de les. Nog een voordeel hieraan is dat je ze stap voor stap door je online training leidt. Stuur bijvoorbeeld elke week een mail dat ze de volgende module kunnen volgen. Zo houd je het behapbaar wat de kans dat ze je online training afmaken nog meer vergroot.

#4 Zorg voor een warm welkom

Informatie is tegenwoordig overal online te vinden maar ze boeken jouw online training omdat JIJ ze de informatie geeft. Ze willen graag van JOU leren. Mogelijk heb jij de transformatie waar ze van dromen al meegemaakt. Of voelen ze zich aangesproken door je persoonlijkheid. Je geeft ze een echt warm welkom wanneer je een welkomstvideo maakt. Wanneer je ook nog een welkomstmail verstuurt score je bonuspunten.

#5 Stimuleer interactie tussen de deelnemers

Niets is leuker dan aan een doel werken samen met anderen die dezelfde doel hebben en zich in een dezelfde fase van hun leven bevinden.

Wist je dat wanneer iemand onderdeel is van een bepaalde groep, ze meer tijd doorbrengen op een bepaald platform? Ze kunnen van elkaar leren en zo voorkomen dat ze vast komen te zitten. 

Manieren om te zorgen voor interactie? Groepscalls, het gebruik van een groepschat via Whatsapp of Voxer of een besloten community via Facebook.

#6 Laat je deelnemers lessen afvinken

Wist je dat er een stofje genaamd dopamine – ook wel het gelukshormoon – wordt aangemaakt wanneer je iets afvinkt? In Learndash kun je na het voltooien van een les aanvinken dat de les is afgerond. ‘Yes, weer iets goed gedaan!’ denkt je deelnemer onbewust. Ze zullen gemotiveerd zijn nog meer lessen af te vinken.

Ook zien ze hun voortgang van de cursus, bijvoorbeeld als ze 50% hebben afgerond, of 90% en er dus bijna zijn. Een reden om af te haken kan zijn dat je deelnemers het gevoel hebben dat ze geen vooruitgang boeken. Dit voorkom je zo.

Kortom, maak gebruik van Learndash zodat je deelnemers hun lessen kunnen afvinken. Ze zien zo gelijk hun voortgang, dit werkt supermotiverend!

#7 Esthetisch design

Een online programma dat er mooi uitziet nodigt uit tot betrokkenheid en zal eerder worden afgerond. 

Gebruik Learndash voor stijlvol design met een duidelijke structuur. Houd het design simpel en minimalistisch. Voeg afbeeldingen en graphics toe maar niet te veel en niet in te felle kleuren. En ook: houd alles in de kleuren van je branding.

Genoeg tips om het voltooiiingspercentage van je online programma te vergroten. Als je alle tips toepast is succes gegarandeerd.

Learndash Online Leeromgeving uitbesteden

Wil je het laten maken van je online leeromgeving uit te besteden. Check dan mijn Online Leeromgeving Traject.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: