Welk online leerplatform kies je voor je online cursus?

online leerplatform hosted of self hosted welke kies je?

⁠Je speelt met het idee een online training te maken maar hebt geen flauw idee waar je moet beginnen. Je hebt al wel alle content klaar en de structuur voor de cursus staat. Maar hoe ga je het technisch inrichten en voor welke online leerplatform kies je? Dit zijn je opties.

Er zijn twee manieren om een online programma te bouwen. Je maakt gebruik van een bestaand platform of je ontwerpt er een met behulp van WordPress. Ik vertel je graag meer over de twee opties.

Een kant en klaar platform

Als je een online training wilt maken zijn er genoeg kant en klare platforms om uit te kiezen. Bijvoorbeeld Teachable, Kajabi, Thinkific en de Huddle. Het makkelijker hieraan is dat je weinig verstand hoeft te hebben van techniek.

Je hoeft geen website te ontwerpen maar maakt gebruik van een kant-en-klaar programma. Een hosted platform noemen we dit omdat het in beheer is van een andere partij. Het nadeel? Dit is een prijzige optie en de mogelijkheden om de look and feel van je online training aan te passen zijn beperkt.

Met behulp van WordPress

Als je kiest voor WordPress heb je alles zelf in de hand. Omdat je gebruik maakt van je eigen hosting noemen we dit een self hosted platform.

Met een self hosted platform heb je volledige controle over je website en de functionaliteiten van je online training. Je heb ook veel meer mogelijkheden qua design. Dit zorgt voor een professionele indruk zodat jij je next level positioneert.

Over het algemeen zijn de kosten voor het gebruik van een self hosted platform lager dan die van een gehost platform, omdat je alleen hoeft te betalen voor de hosting en het gebruik van de benodigde software.

Met alleen WordPress ben je er nog niet. Je hebt ook een plugin nodig. Een bekende membership plugin is Wishlist Member. Je bouwt de website in WordPress en schermt de inhoud af met behulp van de plugin. Het voordeel hieraan noemde ik al. Je hebt veel vrijheid in het design. Het nadeel? Het is tijdsintensief de online training te ontwerpen. Mogelijk wil je dit uitbesteden aan een online techniek expert.

Een andere optie is met de meest bekende plugin: Learndash. Hierover zal ik hieronder wat meer vertellen.

Een Learning Management System (LMS) zoals Learndash.

Dit is de makkelijkste en meest voordelige online leerplatform optie. ⁠

Je maakt de website in WordPress en vervolgens zet je hier de Learndash plugin op. Dit is een handige plugin, die in tegenstelling tot Wishlist member, zorgt voor de lay out. Je hoeft minder tijd te besteden aan het designen. Wel kun je je online leeromgeving helemaal in jouw stijl opmaken.

Voor een nog professionelere uitstraling gebruik je visuals, deze geven jouw online leeromgeving het wow-effect. De Learndash plugin kost zo’n €200 per jaar. Dit is stukken voordeliger dan veel kant en klare leerplatforms.

Ik werk graag met Learndash want deze plugin geeft je superveel vrijheid! Je kunt jouw leeromgeving helemaal inrichten zoals je wilt en hebt altijd een professionele uitstraling. ⁠

De kosten vallen ontzettend mee en als je cursus eenmaal is gebouwd, heb je er ook geen omkijken meer naar.⁠
⁠Eens kletsen over of ik wat voor je kan betekenen? Stuur me een mailtje op jitske@calmonline.nl.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: