Waarom ik WordPress verkies boven Squarespace of Showit

Geloof mij, ik ben heel dichtbij geweest om over te stappen maar ik kom toch telkens weer uit bij WordPress.Toen ik Divi ontdekte, een drag and drop systeem waarmee een website maken nog makkelijker wordt, werd opnieuw bevestigd wat ik eigenlijk al wel wist. WordPress is the way to go. Als je WordPress combineert met Divi heb je een gouden combinatie. 

“Supermakkelijk”

Ik geef eerlijk toe. WordPress heeft een leercurve. In het begin denk je, “wow, wat is dit allemaal en wat kan ik ermee”. Maar als je eenmaal weet waar je alles kunt vinden is het supermakkelijk. En als iemand je dit uitlegt heb je het snel onder de knie.

Ik noemde Divi al even. Dit is een drag and drop systeem waarmee je heel snel en makkelijk een mooie website kunt maken. Simpelweg in de tekst klikken, beginnen met typen en voila, je kunt je website bewerken. Net als in Word. Zo simpel is het.

Ik spreek vaak ondernemers die begonnen zijn met Wix of Weebly omdat je hiermee zo makkelijk een website kunt maken. Alleen zodra ze meer nodig hebben lopen ze vast. Bijvoorbeeld wanneer ze een betaald product willen aanbieden op hun website of als ze een e-maillijst willen opbouwen en hun weggever aan hun website proberen te koppelen.

WordPress heeft de meeste functionaliteiten en kan daarom echt met je meegroeien.

Het mag duidelijk zijn. Ik ben fan van WordPress. 

De voordelen van WordPress:

> Met WordPress heb je 100% controle over je website. Als je extra functies nodig hebt, kun je heel makkelijk en plugin uploaden die dit mogelijk maakt. Bijvoorbeeld als je onderin een mooie Instagram slider wilt plaatsen. De meeste plugins zijn gratis.

> Ook WordPress is helemaal gratis. Je betaalt natuurlijk wel voor je domeinnaam en hosting maar voor een paar tientjes per jaar ben je er al. 

> WordPress werkt met thema’s die je heel makkelijk kunt aanpassen. Zo ziet je website er met weinig moeite super stylish uit. Een van die thema’s is dus Divi. Fun fact: als je je online leeromgeving door mij laat maken krijg je de Divi plugin ter waarde van €250 erbij. Hiermee heb je levenslang toegang!

Gebruiksvriendelijkheid

> Als je werkt met Divi dan is WordPress ontzettend makkelijk om in te werken. Je werkt hierbij met blokken die je heen en weer kunt slepen. Lettertypes en kleuren pas je makkelijk aan.

> De vindbaarheid in Google is goed met WordPress. Je hebt vast wel eens van SEO gehoord. Je wilt dat je website goed gevonden kan worden en WordPress is hier heel erg geschikt voor.

> Je kunt heel makkelijk van je website een webshop maken met de gratis plugin Woocommerce. Of kies voor Plug and Pay (betaald). Dan heb je in een uurtje een webshop in elkaar gedraaid.

> De support is top notch. WordPress kent een enorme community en als je ergens in vastloopt is er altijd wel online een tutorial te vinden die je verder helpt. Dit geldt ook voor Divi.

Waarom geen Showit?

De laatste tijd hoor ik veel over Showit en eerlijk is eerlijk, als ik websites zie de gemaakt zijn met Showit ben ik vaak onder de indruk. Dit is het sterke punt van Showit en gelijk ook het zwakste punt.

Als ik kijk naar gebruiksvriendelijkheid vind ik Showit helemaal niet fijn werken.

Je werkt bij Showit met elementen die je heen en weer kunt slepen. Je kunt werkelijk alles aanpassen. Dit biedt veel mogelijkheden maar hierbij mis je ook een bepaalde structuur om op terug te vallen. Voor je het weet wordt het een zootje, als je niet weet wat je doet.

Voor grafisch designers is dit een fantastisch systeem, want het werkt net als Photoshop met verschillende lagen. Ook onder fotografen is Showit goed vertegenwoordigd. Ik snap wel waarom. Het is het perfecte systeem om een portfoliosite mee te maken.

Maar als het gaat om functionaliteit, bijvoorbeeld je e-mailsoftware integreren, een webshop maken van je site of een online leeromgeving bieden, blijft Showit achter. Sterker nog, als je een blog wilt toevoegen aan je Showit website heb je hiervoor alsnog WordPress nodig.

En Squarespace dan?

Ahh.. nog zo’n systeem dat er gelikt uitziet. Ik heb hier dan ook een enorme zwak voor. Squarespace websites zien er vaak geweldig uit. Zo simpel is het.

Het systeem werkt ook ontzettend makkelijk en je hebt er in no time een fijne website mee neergezet.

Waarom ik dan toch geen fan ben?

Vanuit esthetisch oogpunt wil ik ook werkelijk alles kunnen aanpassen. En dat kan bij Squarespace pas als je kiest voor het Business plan van €17 per maand. Dat valt op zich nog mee maar als je meer wilt met je website komen er kosten bovenop. Alles bij elkaar gaat dit steeds meer oplopen.

wordpress vs squarespace

Andere nadelen

Als je bepaalde elementen wilt wijzigen, zoals het letterype, dan heb je kennis van HTML- of CSS-code nodig. Overigens heeft Squarespace van zichzelf al hele mooie lettertypes maar als je net wat anders wilt, moet je toch echt coderen.

Ook qua functionaliteiten zijn er nadelen. Als je een e-maillijst wilt opbouwen met Active Campaign of Mailblue is dit nog niet zo simpel. 

Hiervoor heb je een speciale code nodig uit Active Campaign die je daarna in een blok in Squarespace zet. Wil je je inschrijfformulier voor je weggever precies laten aansluiten bij je branding, dan heb je opnieuw kennis van CSS-code nodig. Kortom, gedoe.

Geen koppeling met iDeal

Ook is het lastig om van je Squarespace website een webshop te maken. Zo is het systeem niet te koppelen met iDeal maar kan dit alleen via een tussenweg. Als je betaalde producten wilt aanbieden kun je dus beter kiezen voor WordPress.

En had ik al het prijskaartje genoemd?

Maar het allergrootste nadeel van Squarespace vind ik dat het lastig is er een online leeromgeving mee te maken.

Zoals ik eerder al aangaf kun je namelijk niet betalen met iDeal of Bancontact. Je kunt het uiteindelijk wel voor elkaar krijgen door Plug&Pay ermee te koppelen maar dit is opnieuw een betaald systeem waardoor het nog duurder wordt. En het is niet handig als systemen niet direct op elkaar zijn afgestemd. Je wilt zo min mogelijk koppelingen en verschillende systemen, want de kans dat er een keer wat misgaat is dan stukken groter.

Squarespace rekent transactiekosten per betalende klant

Wanneer je een online programma wilt maken met Squarespace kan dit met Member Areas, een dienst van €9 per maand – bovenop je website pakket. Je kunt dan één online training maken en betaalt 7% procent transactiekosten.

Het staat mij enorm tegen dat je een bedrag moet afstaan per klant. Ik weet niet hoe het met jou zit?

Waarom ik kies voor WordPress

Kortom, als je meer wilt met je website en op zoek bent naar een systeem dat met je mee kan groeien is WordPress je go to optie. Het is gebruiksvriendelijk, je vindt online een enorm supportsysteem en het heeft alle functionaliteiten die je nodig hebt als gevorderde ondernemer. Wil je op termijn ook een online programma kunnen aanbieden? Dan is WordPress 100% de beste keuze.

Wil je meer inspirende berichten ontvangen over hoe je meer flow en vrijheid kunt ervaren in je business? Meld je aan als Calm Online member en ontvang tips & tricks om het bedrijf van je dromen te realiseren in je inbox.

Lees ook: